6 razloga zbog kojih volimo aloja veru

Postoji toliko razloga zbog kojih volimo aloja veru. Još od pamtiveka, aloja vera je bila poznata kao biljka koja leči, smanjuje mnogobrojne tegobe i blagotvorno deluje na ceo organizam. O tome svedoče i spisi koji datiraju iz vremena Starog Egipta. Tada, pre tri i po hiljade godina, aloja vera je bila poznata pod nazivom “biljka besmrtnosti”. Upravo zbog ove činjenice, Egipat je aloja smatrao za simbol ženske lepote i neprolazne mladosti.

Tajna aloje vere krije se u njenoj gelastoj, providnoj strukturi, koja se nalazi između mesnatih, debelih listova. Listovi imaju bodlje i podsećaju pomalo na kaktus, dok  gel sadrži preko 240 hranljivih sastojaka, uključujući minerale, vitamine, enzime i organske kiseline. Ovaj eliksir mladosti vam može promeniti život potpuno, a u daljem tesktu pročitajte i kako.

Blagotvorno dejstvo aloje vere na kožu

Aloja vera je odlična ne samo za rane na koži, već i  za smanjenje simptoma velikog broja kožnih bolesti. Jedan od glavnih razloga zašto volimo aloja veru je upravo taj – pomaže u smanjenju ekcema na koži, psorijaze, a blagotvorno deluje i protiv akni i bubuljica. Pored toga, aloja je odlična i za:

  • smanjenje vidljivosti strija,
  • smirenje kože koja je opečena i
  • protiv virusa herpesa.

Zanimljiva je i činjenica da dermatolozi prepisuju kreme koje sadrže ovu biljku za povećanje elastičnosti kože i smanjenje pora.

Nema sumnje da aloja vera utiče umirujuće na najveći organ našeg tela, a ukoliko vas zanima šta je to potrebno da uradite da biste održali kožu mekanom i nahranjenom tokom, hladnijih, jesenjih dana, pročitajte prethodni tekst na našem blogu.

zašto volimo aloja veru_2

Dugačka i negovana kosa

Verovatno ste čuli da je recinusovo ulje pogodno za rast kose, i generalno, dlake. Međutim, malo poznata činjenica je i da aloja ima isto ovakvo dejstvo, dok istovremeno štititi kosu i daje joj sjaj. Naš savet je da, nakon korišćenja proizvoda sa aloja verom za kosu, dobro isperete teme glave i celu kosu.

Beli zubi i jake desni

Razlog zašto volimo aloja veru je zato što ona štiti desni i održava zube belim. Testirajte pastu koja u sebi ima gel ove biljku i videćete da ćete primetiti razliku.

Aloja vera smanjuje simptome alergija

Kada nam padne imunitet, simptomi alergija samo isplivaju na površinu. S obzirom da je aloja vera odlična za jačanje imuniteta (jer sadrži aminokiseline, vitamine i minerale) ona automatski smanjuje i simptome alergije. Idealna je za izbacivanje toksina iz tela, što vam je, upravo, u ovom periodu potrebno.

zašto volimo aloja veru_3

Aloja vera deluje crevnu floru

Zapravo, sok od ove biljke deluje odlično kao sredstvo za čišćenje creva i upravo je ovo jedan od najbitnijih razloga zašto volimo aloja veru. Naime, alojin sok pojačava izlučivanje elektrolita iz vode koja se nalazi u debelom crevu i na taj način stimuliše pražnjenje creva.

Aloja vera čisti krv

Baš kao što je to slučaj sa debelim crevom, aloja vera deluje i na čišćenje krvi. Pored toga, smanjuje i nivo šećera u krvi, što je pogodno za dijabetičare.

Predstavili smo vam našu kratka lista beneficija koju aloja vera pruža, zbog kojih smo se zaljubili u ovu biljku. Aloja je biljka koja hidrira celo telo (ne samo kožu, već i unutrašnje organe) i čuva imuni sistem. Koji su vaši razlozi zbog kojih obožavate aloja veru?

Autor: Aleksandra Mladenović